Hvad er Japansk Hjernebetændelse?
Japansk hjernebetændelse er en alvorlig sygdom, der påvirker hjernen og skyldes en virus kaldet Japansk encephalitis-virus. Virussen spredes gennem myggestik.
Symptomer
De fleste mennesker, der bliver smittet, får enten ingen symptomer eller kun milde symptomer. Men en lille del af de smittede kan udvikle en alvorlig form for hjernebetændelse. Symptomerne starter typisk med feber, hovedpine og opkastning. I de sværeste tilfælde kan sygdommen føre til forvirring, kramper, koma eller permanente hjerneskader. Hvis man udvikler den alvorlige form, kan dødeligheden være mellem 10 og 50 procent, og mange af dem, der overlever, får varige hjerneskader.
Smitte
Man kan blive smittet, hvis man bliver stukket af en myg, der bærer virussen. Myggene får virussen fra dyr som grise og fugle. De smittede myg findes primært i landdistrikter, men kan også forekomme i slumområder i byerne.
Symptomerne viser sig typisk mellem 5 og 15 dage efter et myggestik.
Forebyggelse
Det anbefales, at følgende personer bliver vaccineret mod japansk hjernebetændelse:
- Rejsende til områder med høj risiko for japansk hjernebetændelse.
- Personer, der opholder sig længe i landdistrikter eller områder med risdyrkning.
Vaccinen mod japansk hjernebetændelse er tilgængelig for både voksne og børn fra 9 år.
Vaccination
Vaccinationen kræver to stik:
- Første stik gives på dag 0.
- Andet stik gives mindst 28 dage efter første stik.
Beskyttelsen begynder 7 dage efter det andet stik og varer i mindst 12 måneder. Efter 12 måneder kan man få en revaccination, som beskytter i yderligere 10 år.
Hurtigprogram for Japansk Hjernebetændelse
Hvis du har brug for hurtig beskyttelse (inden for 28 dage), kan du få et særligt program med to stik før afrejse:
- Første stik gives på dag 0.
- Andet stik gives mindst 7 dage efter første stik.
Med hurtigprogrammet opnår du beskyttelse 1 uge efter det andet stik, og beskyttelsen varer i 12 måneder. Efter 12 måneder kan du få en revaccination, som beskytter i yderligere 10 år.
Forekomst
Japansk hjernebetændelse findes primært i Asien, herunder Indien, Sydøstasien og Kina, samt i nogle områder af Australien. Hvert år bliver mindst 50.000 mennesker smittet i Asien, og op til 20% af dem dør af sygdommen. Risikoen for smitte er højest i de fugtige måneder fra maj til oktober, når der er flest myg.