TBE (Tick-borne Encephalitis) er en infektion, der påvirker hjernen og rygmarven. Sygdommen spredes gennem flåtbid og kan føre til alvorlige symptomer som hovedpine, feber og i nogle tilfælde lammelser. TBE begynder ofte som en mild influenzalignende sygdom, men omkring en tredjedel af de smittede udvikler sygdommen til alvorlig hjernebetændelse. Nogle kan få varige hjerneskader efter infektionen.
Symptomer
TBE begynder typisk med influenzalignende symptomer som feber, hovedpine og træthed. Efter en symptomfri periode på flere dage eller uger kan sygdommen forværres, hvilket kan medføre svær hovedpine, høj feber og i nogle tilfælde lammelser. Der er også risiko for varige hjerneskader.
Smitte
TBE smitter via flåtbid. Når en flåt, der bærer på TBE-virussen, bider sig fast på huden, overfører den virussen. Flåter findes i områder med højt græs, krat og skove, så det er vigtigt at være forsigtig, når man opholder sig i sådanne områder. Symptomerne kan opstå fra få dage til et par uger efter flåtbiddet og følger ofte et mønster med først mild sygdom, der efterfølges af alvorligere symptomer som hovedpine og feber.
Forebyggelse
Det anbefales at blive vaccineret mod TBE, hvis man bor eller opholder sig i områder, hvor sygdommen er udbredt, især hvis man arbejder i skove eller dyrker udendørs aktiviteter som jagt, orienteringsløb eller vandreture.
Vaccination mod TBE kan får til både voksne og børn fra 9 år.
Vaccination
Vaccination mod TBE består af tre doser:
Første stik gives på dag 0.
Andet stik gives mindst 28 dage efter første stik (14 dage hvis der er behov for hurtig beskyttelse).
Tredje stik gives 5-9 måneder efter andet stik.
Efter de tre stik skal man have en revaccination efter 3 år. Hvis man er mellem 16 og 59 år, skal man revaccineres hvert 5. år, og hvis man er over 60 år, hvert 3. år.
Forekomst
TBE smitter gennem flåtbid i områder, hvor flåter bærer på TBE-virussen. Risikoen er størst i skovområder, især når man opholder sig uden for stier i krat eller højt græs. I Danmark er risikoen størst i Nordsjælland og på Bornholm, men TBE findes også i lande som Sverige, Norge, Tyskland, Østrig og andre europæiske lande.
I 2024 blev der registreret 22 tilfælde af TBE (Tick-Borne Encephalitis) i Danmark, hvilket er et fald sammenlignet med de 28 tilfælde i 2023. To af de registrerede tilfælde blev diagnosticeret i sygdommens tidlige fase uden tegn på hjernebetændelse. Disse er dog medtaget i opgørelsen, da oplysninger om smittestedet giver vigtig indsigt i TBE-virussets geografiske udbredelse – både inden for og uden for Danmarks grænser.
Det samlede fald i TBE-tilfælde det seneste år skyldes især et markant fald i antallet af smittetilfælde med formodet oprindelse i Sverige. Dette er bemærkelsesværdigt, da Sverige ellers har oplevet en fordobling af TBE-tilfælde over det seneste årti.
Antallet af TBE-tilfælde med formodet smitte i Danmark har været støt stigende siden 2018. Selvom antallet stadig er relativt lavt, fortsætter tendensen opad. I 2024 blev der registreret 17 tilfælde med formodet smitte i Danmark, hvilket er en stigning i forhold til 13 tilfælde året før (kilde: SSI).
De seneste tal omkring TBE smitte kan følges på det enkelte lands statslige hjemmeside:
Danmark: https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsovervaagning/t/tbe-opgorelse-over-sygdomsforekomst-2024
Sverige: https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistik-a-o/sjukdomsstatistik/tick-borne-encephalitis-tbe/?tab=tab-region
Europa (ECDC): https://www.ecdc.europa.eu/en/tick-borne-encephalitis/facts/factsheet