Generelle rejseråd
Når du rejser til udlandet, er det vigtigt at være opmærksom på de smitsomme sygdomme, der findes på din destination, samt hvordan de smitter og kan forebygges. Statens Serum Institut giver her nogle nyttige råd om, hvordan du kan forebygge sygdom før, under og efter din rejse.
Før rejsen
Det er vigtigt at kontakte en rejsemedicinsk klinik eller din læge i god tid, gerne mindst seks uger før afrejse, for at få de nødvendige vaccinationer og eventuel medicin. Lægen kan give rådgivning baseret på din alder og helbredstilstand. For nogle grupper, som gravide, børn, ældre, personer med kroniske sygdomme eller svækket immunsystem, kan der være særlige forhold, der kræver lægelig vurdering.
Derudover er der fire væsentlige faktorer, som bør oplyses for at få den bedst mulige rådgivning:
- Rejsemål (land/by, og rækkefølge på steder)
- Rejsens længde
- Rejsemåde (fx charterrejse, erhvervsrejse, rygsækrejse, udstationering)
- Rejseadfærd (fx kontakt med dyr, tæt kontakt med lokalbefolkningen, seksuel kontakt med lokalbefolkningen).
Der kan også være behov for rådgivning om andre forhold, som:
Transporten til rejsemålet
- Immobilitet: Langvarig stillesiddende rejse kan hæmme blodgennemstrømningen i benene og føre til hævelse eller i værste fald blodpropper. Det anbefales at bevæge fødder og ben under transporten. Risikoen for blodpropper er højere hos personer over 40, gravide, personer, der tager hormonpræparater, og dem der for nylig har fået en benoperation. Personer med hævede ben eller risiko for blodpropper bør overveje at bruge støttestrømper under transporten.
- Jetlag: Når man rejser hurtigt gennem flere tidszoner, kan der opstå jetlag, som forstyrrer døgn- og søvnrytmen. For at håndtere jetlag er det bedst at tilpasse sig den nye tidszone så hurtigt som muligt, fx ved at justere måltider og søvn. Lægemidlet melatonin kan hjælpe mod jetlag og fås på recept.
Ulykker på rejsemålet
Ulykker er den hyppigste dødsårsag ved rejser og omfatter især trafikulykker, drukneulykker og vold. Ulykker opstår ofte, når folk er påvirket af alkohol eller rusmidler. Det anbefales generelt at have en rejseforsikring, der dækker både sygdomsbehandling og skader fra ulykker.
For at undgå trafikulykker bør man undgå at leje knallert eller motorcykel og sikre sig, at bilen er i god stand, hvis man lejer en. Sørg for at kende de lokale trafikregler, overhold hastighedsgrænser og kør aldrig efter at have drukket alkohol.
Drukneulykker kan opstå på stranden, i havet eller i swimmingpools. Vær opmærksom på hurtigt skiftende tidevandsbølger, især i fjerne områder. Børn kan drukne i meget lavt vand og skal derfor altid holdes under opsyn.
I udviklingslande er risikoen for overfald højere. Undgå at vise værdigenstande som smykker, ure og kameraer, og undgå afsides områder uden lokal guide. Undgå også overfyldte transportmidler og sørg for ikke at rejse alene om natten. Hvis du bliver overfaldet, skal du undgå modstand og holde hænderne synlige.
Tjek altid rejsevejledningen på Udenrigsministeriets hjemmeside.
Efter rejsen
Hvis du udvikler feber efter hjemkomst, er det vigtigt at informere din læge om, hvor og hvornår du har rejst. Hvis du har opholdt dig i malariaområder, skal du være opmærksom på, at malaria kan udvikle sig op til 7 dage efter rejsen, men typisk opstår symptomer 10-14 dage efter smitte. I sjældne tilfælde kan malaria opstå måneder senere.
Ingen malariamedicin er 100% effektiv, så malaria kan stadig forekomme, selvom du har taget den anbefalede medicin på rejsen.